Kierrätysprojekti tuotti uutta mielenkiintoista lankaa. Tuotteet verkkokaupassa.

Kierrätysprojekti tuotti uutta mielenkiintoista lankaa. Tuotteet verkkokaupassa.

Sivuvirrasta käyttökelpoiseksi materiaaliksi
Neuloksia verkkokauppaan Luet nyt Kierrätysprojekti tuotti uutta mielenkiintoista lankaa. Tuotteet verkkokaupassa. 2 minuuttia
Viime vuonna aloitimme tuotannossamme merinovillan sivuvirtojen lajittelun. Lajittelimme ne neljään eri sävyryhmään. Poistimme neuloksista kaiken muun materiaalin, esim. kumilangat ja vetolangat. Tavoitteena oli täysin puhdas merinovilla, josta voisimme valmistaa uutta lankaa ilman värjäystä jolloin langan sävy muodostuisi sekoitukseksi kierrätettyä materiaalia.
 Keväällä 2023 olimme saaneet materiaalia kerättyä niin paljon  että ensimmäinen sävy päätettiin lähettää avattavaksi Lounais-Suomen Jätehuollolle, jolla oli jo kokemusta villakuidun avaamisesta. Näin syntyi meidän oma uusi kuitu rMerino.  Alla olevassa kuvassa vasemmalla kerättyä sivuvirtaa, ja oikealla sama sivuvirta avattuna uudeksi rMerino-kuiduksi.
      Vasemmalla tuotannosta kerätty sivuvirta, oikealla avattu kuitu rMerino
Pirtin kehräämöllä oli jo aikaisemmin kehrätty Lounais-Suomen Jätehuollon avaamasta kuidusta lankaa. Pirtin kehräämö  liittyi mukaan projektiimme ja lisäsi kuituumme suomenlampaan villaa. He kehräsivät  meille uuden mielenkiintoisen kierrätyslangan. Lankaa ei värjätty, vaan sävy tulee kierrätetystä merinosta ja suomenlampaasta. 
   Ennen neulontaa kertasimme uuden kierrätyslankamme vielä ohuen 100%merinovillalangan kanssa. Näin kokonaisuus sisältää 50% suomenlammasta, 25% uutta merinovillaa ja  25% rMerinoa. Tästä uudesta materiaalista valmistetut tuotteet - lapaset ja pipo -  ovat nyt saatavilla verkkokaupastamme. 
                                      
Kiitos Niemi-Erkkilän lammastilalle Lohtajalla mahdollisuudesta kuvata uusia tuotteita viihtyisässä ympäristössänne. Kuvassa Saija Niemi-Erkkilä ja tilan  suomenlampaita.
Vipuvoimaa EU:lta
Euroopan unioni